Contenti logo

Ik toon respect! Hoe doe je dat?

Gepubliceerd op 11 maart 2023

ik-toon-respect-vormingsfonds.jpg

Het Vormingsfonds voert campagne rond grensoverschrijdend gedrag. Ze willen klanten hierover sensibiliseren.  Huishoudhulpen werken bij klanten thuis, zonder collega's, wat maakt dat ze zich extra kwetsbaar kunnen voelen. Agressie, pesterijen en seksueel overschrijdend gedrag horen absoluut niet thuis in hun job. 

Hoe kan je juist wél respect tonen? Hoe kan je ervoor zorgen dat je een positieve samenwerkingsrelatie opbouwt waarin een huishoudhulp zich veilig voelt én waarin zij/hij durft aan te geven wat moeilijk loopt of anders zou moeten. 

Hoe toon je respect? Hoe zorg je als klant voor meer werkgeluk?

Misschien kan je de oefening bij jezelf beginnen: wanneer voelde jij je gerespecteerd en gewaardeerd? Wat werd er gezegd of gedaan? Wat werkte juist niet om je gerespecteerd te voelen? Waarschijnlijk kan je dit dan ook toepassen in de samenwerking met jouw huishoudhulp.

Enkele Contenti-tips voor een geslaagde en respectvolle samenwerking

  • Voelt jouw huishoudhulp zich welkom bij jou? Ben je blij dat zij/hij er is en laat je dat merken? Dat zit in kleine dingen: goeiedag zeggen, iets te drinken voorzien, een dank je wel of een complimentje, interesse tonen in haar/hem als persoon, even tijd maken.
  • Zijn jouw verwachtingen duidelijk voor jouw huishoudhulp? Zijn ze ook haalbaar? Het huisbezoek is een goede gelegenheid om dit te bespreken, maar je kan ook later met jouw huishoudhulp hierover spreken.
  • Is jouw woning een fijne en aangename werkomgeving? Denk je aan: verluchten van de ruimte, propere wc, opruimen van rommel?
  • Is het werkmateriaal in goede staat? Is er geen schade of is er slijtage waardoor het niet meer aangenaam is om ermee te werken? Ook hierover kan je af en toe eens met je huishoudhulp praten.
  • Krijgt jouw huishoudhulp veilige producten om mee te werken? Stel je producten ter beschikking die de gezondheid van jouw huishoudhulp niet schaadt?
  • Reageer je begripvol als het eens een keertje wat minder gaat? Zelfs de beste huishoudhulp kan al eens een offday hebben. En weet je, als jouw huishoudhulp een fout maakt, gebeurt dat niet doelbewust. De kans is zéér klein dat jouw huishoudhulp 's morgens opstond met het plan 'ik ga vandaag eens slecht poetsen'. ;-)
  • Bespreek je constructief wat niet goed gaat? Respectvol samenwerken betekent niet dat je niet mag aangeven dat het niet goed werkt. Integendeel: praat hierover gerust met je huishoudhulp en bekijk samen hoe en waar er kan worden bijgestuurd. Door erover te praten, krijgen ergernissen veel minder kans om jullie samenwerking te schaden. 

Wat kan je doen als de samenwerking niet goed zit?

Loop je vast? Weet je niet hoe je het moet aanpakken? Voel je dat er iets niet goed gaat maar je durft het niet te bespreken? Aarzel niet, neem zo snel mogelijk contact op met de jobcoach van jouw regio. Onze coaches kijken graag mee hoe klanten en huishoudhulpen beter kunnen samenwerken.

Nog even een belangrijk bericht voor onze huishoudhulpen

Het is uiterst belangrijk dat jij je veilig en gerespecteerd voelt bij je klant. Merk je dat jouw grenzen niet worden gerespecteerd of voel jij je ergens ongemakkelijk bij? Praat erover, het allerliefste met jouw jobcoach. Als dat (nog) niet veilig voelt, praat er dan in elk geval met iemand anders over (met een collega, familie of vriend), maar blijf er niet mee zitten! Weet dat jouw jobcoach naar je zal luisteren en er alles aan zal doen om jou te helpen.

ik-toon-respect-vormingsfonds.jpg