Contenti logo

Dienstencheques: wat kost dat?

Dienstencheques kosten € 9 per stuk, maar als gebruiker geniet je van een belastingvermindering. Hierdoor betaal je uiteindelijk maar € 7,2 per stuk. Per cheque kan je een uur laten poetsen of strijken. Zelfstandige moeders kunnen gratis cheques aanvragen.

dienstencheques-vlaanderen.jpg

Betaalbare hulp

Dienstencheques zijn voordelig. De aankoopprijs bedraagt € 9 en je kan ze inbrengen in je jaarlijkse belastingaangifte. Na de fiscale aftrek kost 1 dienstencheque nog € 7,2. Deze belastingvermindering van € 1,8 per dienstencheque geldt voor de eerste 174 dienstencheques per persoon per fiscaal jaar.

Bestel je meer dan 174 cheques, dan kan je nog steeds dienstencheques kopen, maar heb je geen recht meer op belastingvermindering. Woon je samen, dan is het interessant om een extra gebruikersnummer aan te vragen. Als je omschakelt naar een andere ‘gebruiker’, neem dan wel even contact met ons op. Zo kunnen we jouw betaling in de toekomst correct opvolgen. 

In bepaalde situaties (bv. pensioen) wordt er gewerkt met een belastingkrediet. Meer informatie over de fiscale aftrekbaarheid vind je hier

Voor zelfstandige moeders voorzien de sociale verzekeringskassen 105 gratis dienstencheques in het kader van moederschapshulp.

Waarom zijn dienstencheques zo goedkoop?

De overheid subsidieert het systeem van dienstencheques. Contenti krijgt voor alle ontvangen cheques een uitbetaling. Hiermee worden de loonkosten van de medewerkers betaald.

De Vlaamse overheid bepaalt ook de reglementering. Zij beslist bijvoorbeeld welke taken wel of niet mogen gebeuren, hoeveel cheques je mag aankopen en hoeveel de cheques kosten.

Het systeem werd ontwikkeld om het ontstaan van buurtdiensten te stimuleren en om zwartwerk tegen te gaan.

Bijkomende bijdrage

Helaas zijn de inkomsten van de dienstencheques onvoldoende om al onze werkingskosten te dekken. Denk hierbij aan administratieve kosten (vb. verwerking van dienstencheques, communicatie, planning,...), maar ook aan uitgaven voor begeleiding, opleiding en ondersteuning via regelmatig persoonlijk contact.

Daarom zijn we genoodzaakt om een extra klantenbijdrage aan te rekenen per gepresteerde dienstencheque:

  • € 0,80 per dienstencheque in de dienst huishoudhulp
  • € 4,5 per dienstencheque in de strijkdienst (Hier hebben we meer extra kosten zoals huur, elektriciteit en machines.)
  • Je krijgt 10 procent korting op deze bijdrage wanneer je kiest voor elektronische dienstencheques, communicatie via e-mail én domiciliëring.