Contenti logo

Dienstencheques: wat kost dat?

Dienstencheques kosten € 9 per stuk. Als gebruiker geniet je van een belastingvermindering, waardoor je uiteindelijk maar € 7,2 per cheque betaalt. Per dienstencheque krijg je een uur ondersteuning van één van onze huishoudhulpen. Zelfstandige moeders kunnen gratis cheques aanvragen.

dienstencheques-vlaanderen.jpg

Betaalbare huishoudhulp

Dienstencheques zijn voordelig. De aankoopprijs bedraagt € 9 en je kan ze inbrengen in je jaarlijkse belastingaangifte. Na de fiscale aftrek kost 1 dienstencheque nog € 7,2. Deze belastingvermindering van € 1,8 per dienstencheque geldt voor de eerste 174 dienstencheques per persoon per fiscaal jaar.

Bestel je meer dan 174 cheques, dan kan je nog steeds dienstencheques kopen, maar heb je geen recht meer op belastingvermindering. 

Woon je samen? Dan is het interessant om een extra gebruikersnummer aan te vragen. Hierdoor kun je opnieuw voor de eerste 174 cheques belastingvermindering bekomen. Als je omschakelt naar een andere ‘gebruiker’, neem dan wel even contact met ons op. Zo kunnen we jouw betaling in de toekomst correct opvolgen. 

In bepaalde situaties (bv. pensioen) wordt er gewerkt met een belastingkrediet. Meer informatie over de fiscale aftrekbaarheid vind je hier

Voor zelfstandige moeders voorzien de sociale verzekeringskassen 105 gratis dienstencheques in het kader van moederschapshulp.

Waarom zijn dienstencheques voor een huishoudhulp zo goedkoop?

De overheid subsidieert het systeem van dienstencheques. Contenti krijgt voor alle ontvangen cheques een uitbetaling. Hiermee worden de loonkosten van de huishoudhulpen en andere medewerkers betaald.

De Vlaamse overheid bepaalt ook de reglementering. Zij beslist bijvoorbeeld welke taken wel of niet mogen gebeuren, hoeveel dienstencheques je mag aankopen en hoeveel de cheques kosten.

Het systeem werd ontwikkeld om het ontstaan van buurtdiensten te stimuleren en om zwartwerk bij poetsvrouwen tegen te gaan.

Bijkomende bijdrage

Helaas zijn de inkomsten van de dienstencheques onvoldoende om al onze werkingskosten te dekken. Denk hierbij aan administratieve kosten (vb. verwerking van dienstencheques, communicatie, planning,...), maar ook aan uitgaven voor begeleiding, opleiding en ondersteuning van onze huishoudhulpen via regelmatig persoonlijk contact.

Daarom zijn we genoodzaakt om een extra klantenbijdrage aan te rekenen per gepresteerde dienstencheque:

  • Je betaalt € 0,80 per uur dat jouw huishoudhulp presteert. We factureren dit per kwartaal en je betaalt het via een overschrijving.
  • Je krijgt 10 procent korting op deze bijdrage wanneer je kiest voor elektronische dienstencheques, communicatie via e-mail én domiciliëring.
week-van-de-lach-lachen-is-gezond.png

Dienstencheques aanvragen

We adviseren om pas dienstencheques werkelijk aan te kopen wanneer we een geschikte huishoudhulp voor je vonden. Zeker wanneer je kiest voor elektronische dienstencheques, verloopt de aanvraag zeer snel, dus komt dat helemaal goed.