Contenti logo

Wat met mijn eindejaarspremie en premie werkloosheid?

2 werkgeversorganisaties beëindigden 2 sectorale CAO's binnen de dienstenchequesector. Het gaat onder meer over de premie die huishoudhulpen ontvangen wanneer ze tijdelijk werkloos zijn en over de eindejaarspremie.

Wat is er aan de hand?

2 werkgeversorganisaties in de dienstenchequesector hebben twee sectorale akkoorden opgezegd. Dit gebeurde op 26 december, omdat dit voor het einde van het jaar moest gebeuren. Het gaat om twee verschillende CAO's:

  • CAO rond aanvullende vergoedingen 'Sociaal Fonds voor de Dienstencheques'. Hierin staan onder meer afspraken over de bedragen die de werkgever moet betalen aan het fonds. Dit gaat o.a. over de eindejaarspremie die huishoudhulpen op het einde van het jaar ontvangen.
  • CAO rond aanvullende vergoeding bij tijdelijke werkloosheid. Dit gaat over de premie die huishoudhulpen ontvangen wanneer ze tijdelijk werkloos zijn (omwille van economische redenen, wij noemen dit ook wel 'doppen'). Vandaag betaalt de werkgever 2 euro aan de huishoudhulp, voor elke dag dat er wordt 'gedopt'. Deze premie krijg je bovenop je werkloosheidsuitkering.

De organisaties moeten een opzegperiode respecteren, gedurende de opzegperiode van de CAO verandert er dus niets.

Wat betekent dit voor onze huishoudhulpen?

  • Premie voor 'Economische werkloosheid'
    • De premie van 2 euro blijven jullie in 2024 gewoon ontvangen.
    • De regering besliste dat werkgevers vanaf 1 januari 2024, 5 euro premie moeten betalen per dag economische werkloosheid. Dit gaat bovenop de huidige 2 euro. Jullie ontvangen in de opzegperiode in 2024 7 euro (2 + 5 euro) in plaats van 2 euro per dag.
    • De 'CAO van de 2 euro' is opgezegd en moet opnieuw bekeken worden. We weten vandaag dus nog niet hoeveel je per dag zal ontvangen vanaf 1 januari 2025 (maar wellicht is dit minstens 5 euro).
  • Eindejaarspremie:
    • die van 2023 hebben de meeste huishoudhulpen reeds ontvangen (de betaling gebeurt door het Sociaal Fonds van de Dienstencheques.
    • ook die van 2024 zullen jullie ontvangen zoals afgesproken in de huidige CAO. 
    • Het is de uitdrukkelijke bedoeling van de werkgeversorganisaties dat er terug een eindejaarspremie wordt afgesproken, maar dat dit kadert binnen een ruimer sociaal overleg. 

Waarom doen de werkgeversorganisaties dit?

De organisaties geven al een tijdje aan, dat het voor de meeste dienstenchequebedrijven zeer moeilijk wordt om financieel gezond te blijven. Zij vinden dat er een grondig overleg moet komen. 

In het persbericht van Federgon (dat is de werkgeversorganisatie waarbij Contenti is aangesloten) lees je duidelijk dat het doel is, om de eindejaarspremie te behouden:

'Voor alle duidelijkheid: deze voorzorgsmaatregel heeft GEEN ENKELE INVLOED op de eindejaarspremies van 2023 en zelfs ook niet van 2024, het is bovendien de uitdrukkelijke bedoeling van de werkgeversfederaties om ook op lange termijn de eindejaarspremie te blijven garanderen.'

Het hele persbericht kan je hier lezen. 

Samengevat

Behalve dat huishoudhulpen vanaf 1 januari 2024, 5 euro extra premie ontvangen per dag economische werkloosheid, verandert er voorlopig niets. De eindejaarspremies vanaf 2025 moeten terug onderhandeld worden. 

Daarnaast blijft Contenti gaan voor de best mogelijke arbeidsvoorwaarden: onze eventuele winsten gaan niet naar aandeelhouders, want dat zijn de OCMW's. Wij investeren deze in tewerkstelling: in de loonvoorwaarden, maar ook in begeleiding en ondersteuning. We blijven werk maken van onze 4 kernwaarden: ontwikkeling, vertrouwen, verbinding en duurzaamheid. 

Heb je hierover vragen? Aarzel niet om contact op te nemen met jouw jobcoach!