Contenti logo

Stofzuiger: wanneer vervangen + aankooptips

Stofzuigen is een belangrijk onderdeel in het takenpakket van de meeste huishoudhulpen. Dit kan dus maar best zo ergonomisch mogelijk gebeuren. Stofzuigers met een té sterke zuigkracht, een te korte steel of een te dikke slang om vast te houden, geven vaak lichamelijke klachten bij huishoudhulpen. Overweeg je een nieuw toestel aan te kopen, dan hebben we handige tips en richtlijnen voor jou.

stofzuiger-grafisch-ontwerp-contenti.png

Wanneer is jouw stofzuiger toe aan vervanging?

  • Het kliksysteem tussen steel en slang werkt niet meer of het tussenstuk zit te los in de steel.
  • De zuigkracht is sterk verminderd (controleer eerst de filters, stofzuigzak of reservoir!).
  • De haren van de borstel worden te kort. Dit kan beschadiging geven aan bijvoorbeeld het parket.
  • De elektrische bedrading of stekker is niet in orde.
  • Je huishoudhulp geeft aan dat het stofzuigen niet vlot of goed meer gaat of dat het toestel mankementen vertoont.

TIP!

Lees eerst onze 'onderhoudstips' voor stofzuigers. Geef je stofzuiger eens een grondig onderhoud en controleer de filter(s), stofzuigzak, reservoir.

TIP!

Een onderdeel (vakkundig) laten vervangen kan vaak het probleem oplossen. Het is niet steeds noodzakelijk om een geheel nieuw toestel te kopen. Ga ten rade bij je leverancier.

Waar kan je best op letten bij de aanschaf van een nieuwe stofzuiger?

  • De steel komt best tot aan de kin. Een verstelbare steel is handig, zorg er wel voor dat deze hoog genoeg kan versteld worden.
  • Instelbare zuigkracht. Zo kan de huishoudhulp voor een minder belastende zuigkracht kiezen wanneer mogelijk.
  • Heeft de stofzuiger een dikke slang/steel, dan is het handig dat er een handvat is om vast te houden om kwetsuren bij jouw huishoudhulp te voorkomen.
  • Kies best voor een type waar ook hulpstukken op passen. Het is fijn wanneer jouw huishoudhulp een kleinere en lichtere borstel of hulpstuk kan gebruiken om de zetel, gordijnen, plinten,... te stofzuigen.

TIP!

De duurste is niet altijd de beste! De beste stofzuiger beantwoordt aan bovenstaande punten én voldoet aan persoonlijke voorkeuren. Het is dus erg fijn wanneer je hierover even overlegt met de huishoudhulp: niet omdat deze zou bepalen welk model jij 'moet' kopen, wél om aan te geven wat belangrijk is bij het werk in jouw huis.

TIP!

Overweeg je eventueel een apart toestel voor boven? Een oplaadbare (steel)stofzuiger kan dan een goede oplossing zijn. Deze is lichter en zeer handzaam doordat er geen snoer is. Let hierbij wel op een gebruikstijd van minstens 1 uur.

Zoek je werk als huishoudhulp? En wil jij werken bij een werkgever die investeert in jouw welzijn?

Contenti vindt het belangrijk dat huishoudhulpen zich gewaardeerd en ondersteund voelen. We investeren in het welzijn van onze medewerkers en werken elke dag hard aan werkgeluk. Want enkel maar door goed te zorgen voor onze medewerkers, kunnen zij ook goed voor anderen zorgen. 

Wil jij solliciteren bij een werkgever die goed voor je zal zorgen?

Lees hier meer over de job 'huishoudhulp' én over onze goeie arbeidsvoorwaarden.

Recente nieuwsberichten


Gepubliceerd op 25 november 2023

Waarom we bij Contenti houden van feesten...

Feesten verbindt. Feesten waardeert. Feesten ontspant. Redenen genoeg dus, om regelmatig een feestje te vieren!

Gepubliceerd op 10 oktober 2023

Samen veerkrachtig

Geestelijk welzijn is even belangrijk als fysiek welzijn. Want als de weegschaal niet in balans is, dan weegt dat op termijn door, op alle vlakken.

Gepubliceerd op 5 oktober 2023

Teamdag: we steken de koppen bij mekaar!

Bij Contenti vinden we het belangrijk dat we allemaal aan het zelfde zeel trekken. Of anders gezegd: dat de neuzen in dezelfde richting staan. Terwijl we toch allemaal helemaal onszelf kunnen zijn. Samenwerken is logisch, maar niet zo vanzelfsprekend. Aan 'samenwerken', moet je 'werken'. Op onze teamdagen maken we daar tijd voor.