Contenti logo

Stofzuiger: wanneer vervangen + aankooptips

Stofzuigen is een belangrijk onderdeel in het takenpakket van de meeste huishoudhulpen. Dit kan dus maar best zo ergonomisch mogelijk gebeuren. Stofzuigers met een té sterke zuigkracht, een te korte steel of een te dikke slang om vast te houden, geven vaak lichamelijke klachten bij huishoudhulpen. Overweeg je een nieuw toestel aan te kopen, dan hebben we handige tips en richtlijnen voor jou.

stofzuiger-grafisch-ontwerp-contenti.png

Wanneer is jouw stofzuiger toe aan vervanging?

  • Het kliksysteem tussen steel en slang werkt niet meer of het tussenstuk zit te los in de steel.
  • De zuigkracht is sterk verminderd (controleer eerst de filters, stofzuigzak of reservoir!).
  • De haren van de borstel worden te kort. Dit kan beschadiging geven aan bijvoorbeeld het parket.
  • De elektrische bedrading of stekker is niet in orde.
  • Je huishoudhulp geeft aan dat het stofzuigen niet vlot of goed meer gaat of dat het toestel mankementen vertoont.

TIP!

Lees eerst onze 'onderhoudstips' voor stofzuigers. Geef je stofzuiger eens een grondig onderhoud en controleer de filter(s), stofzuigzak, reservoir.

TIP!

Een onderdeel (vakkundig) laten vervangen kan vaak het probleem oplossen. Het is niet steeds noodzakelijk om een geheel nieuw toestel te kopen. Ga ten rade bij je leverancier.

Waar kan je best op letten bij de aanschaf van een nieuwe stofzuiger?

  • De steel komt best tot aan de kin. Een verstelbare steel is handig, zorg er wel voor dat deze hoog genoeg kan versteld worden.
  • Instelbare zuigkracht. Zo kan de huishoudhulp voor een minder belastende zuigkracht kiezen wanneer mogelijk.
  • Heeft de stofzuiger een dikke slang/steel, dan is het handig dat er een handvat is om vast te houden om kwetsuren bij jouw huishoudhulp te voorkomen.
  • Kies best voor een type waar ook hulpstukken op passen. Het is fijn wanneer jouw huishoudhulp een kleinere en lichtere borstel of hulpstuk kan gebruiken om de zetel, gordijnen, plinten,... te stofzuigen.

TIP!

De duurste is niet altijd de beste! De beste stofzuiger beantwoordt aan bovenstaande punten én voldoet aan persoonlijke voorkeuren. Het is dus erg fijn wanneer je hierover even overlegt met de huishoudhulp: niet omdat deze zou bepalen welk model jij 'moet' kopen, wél om aan te geven wat belangrijk is bij het werk in jouw huis.

TIP!

Overweeg je eventueel een apart toestel voor boven? Een oplaadbare (steel)stofzuiger kan dan een goede oplossing zijn. Deze is lichter en zeer handzaam doordat er geen snoer is. Let hierbij wel op een gebruikstijd van minstens 1 uur.

Zoek je werk als huishoudhulp? En wil jij werken bij een werkgever die investeert in jouw welzijn?

Contenti vindt het belangrijk dat huishoudhulpen zich gewaardeerd en ondersteund voelen. We investeren in het welzijn van onze medewerkers en werken elke dag hard aan werkgeluk. Want enkel maar door goed te zorgen voor onze medewerkers, kunnen zij ook goed voor anderen zorgen. 

Wil jij solliciteren bij een werkgever die goed voor je zal zorgen?

Lees hier meer over de job 'huishoudhulp' én over onze goeie arbeidsvoorwaarden.

Recente nieuwsberichten


Gepubliceerd op 11 juli 2024

Aangepaste bereikbaarheid

Gepubliceerd op 19 januari 2024

Sodexo werd Pluxee

Sodexo, de organisatie waar je dienstencheques kan bestellen, veranderde van naam en heet voortaan 'Pluxee'

Gepubliceerd op 20 december 2023

Veilig poetsen, ook als de klant ziek is

Tijdens de moeilijkste tijden van Corona waren we zéér voorzichtig en duidelijk: in de meeste gevallen kon de huishoudhulp niet gaan werken. Ondertussen leerden we, hoe de huishoudhulp toch veilig kan gaan poetsen wanneer de klant ziek is. Hierdoor is het last-minute annuleren van de hulp niet nodig. Zo kan jij toch genieten van een proper gepoetst huis en kan jouw huishoudhulp gewoon aan het werk blijven. Lees onze tips!